Boerderij

Boerderij

Midden tussen de steden Leiden en Den Haag, gelegen in de driehoek Katwijk, Leiden en Wassenaar, ligt één van de laatste stukjes authentiek weidegebied. Op die mooie rustige plek in Wassenaar, bijna grenzend aan het Valkenburgs meer, is Boerderij Nellesteijn gelegen.De familie Nell heeft deze boerderij opgebouwd. Inmiddels wordt de boerderij gerund door de volgende generatie Hogendoorn-Nell en is het uitgegroeid tot een ambachtelijk veehouderijbedrijf met 85 zwartbonte melkkoeien, 50 jonge kalveren en pinken, 70 fokschapen en wat hobbyvee, zoals de ezel Pim, de kameroenschaapjes de konijnen en de dwerggeiten. En niet te vergeten een kaasmakerij en gezellige boerderijwinkel met heerlijke, zelfgemaakte boerenkaas en andere zuivelproducten. Farm made by Nellesteijn!

                                                                        

Maar Boerderij Nellesteijn is véél meer dan alleen een boerderijwinkel. U kunt tijdens openingstijden ook altijd in alle stallen terecht om te kijken naar onze dieren. In het voorjaar (de maanden maart en april) is het mogelijk om een rondleiding te krijgen. Veel scholen uit de omgeving komen graag langs om alles te leren over het werken en leven op een boerderij. Lees alles over de rondleidingen onder ‘Excursie’.

Ook de ontwikkelingen op het gebied van milieubewustzijn staan niet stil. Boerderij Nellesteijn werkt energieneutraal. Met de toegenomen kaasproductie enerzijds en het streven om een goede bijdrage aan het milieu te leveren anderzijds, zijn de twee grootste stallen in 2014 voorzien van 120 nieuwe zonnepanelen (zie foto), die gedurende het jaar 95% van de totale energiebehoefte opwekken. Bezoekers kunnen op een display volgen hoeveel energie er wordt opgewekt en hoeveel uitstoot van CO2 al voorkomen is. Laat de zon dus maar schijnen!

Op de boerderij wordt ook aan agrarisch natuurbeheer gedaan. Daarbij valt te denken aan nestbescherming, vluchtheuvelbeheer en bijenlinten. Op meerdere plekken op de boerderij en het aangrenzende bos zijn speciaal bloemen en planten geplaatst (zie foto) om het uitsterven van de bijenpopulatie tegen te gaan. We zorgen voor een kruidenrijk grasland: smakelijk voor de koeien en goed voor de diversiteit.

                    boerderij4                  geit